linux pycharm kurulumu
Linux pycharm kurulumu
Merhaba arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere güçlü bir python geliştirme ortamı (ide) olan pycharm programının linux üzerine nasıl kurulacağını anlatacağım. Ama önce pycharm nedir kısaca açıklayalım.
Pycharm Nedir?
Pycharm jetbrains firması tarafından geliştirilen, ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki farklı versiyonları bulunan, python tabanlı uygulamalarınızı hızlı ve düzenli bir şekilde geliştirmenize imkan sağlayan güçlü ve yetenekli bir ide’dir.
En önemli özelliklerinin başında hata ayıklama işlemi geliyor. Özellikle script tabanlı dillerde hatalarınızı görebilmek için programı çalıştırıp test etmeniz ve hatalarınızı kendiniz çözmeniz gerekirken pycharm debug özelliği sayesinde çok hızlı bir şekilde hataları yakalayıp adım adım kodları çalıştırabilmenize olanak sağlar.
Bunun yani sıra auto complate (otomatik kod tamamlama) özelliği sayesinde gerek kütüphane fonksiyon ve değişkenleri olsun, gerekse kendi dosya, fonksiyon ve değişkenleriniz olsun hepsini tarayıp hızlı bir şekilde kodları tamamlamanıza yardımcı olur. Özellikle büyük çaplı projelerde bulunmaz nimet desek yeridir.
Bunlar şuan için aklıma gelenler . Daha fazla güncel bilgi için resmi internet sayfasını inceleyebilirsiniz.
Programı arşiv modunda indirmek için tıklayınız.
linux pycharm kurulumu
Linux pycharm kurulumu için bilindik iki yöntem mevcuttur. Bunlar:
- Resmi internet sayfası üzerinden linux işletim sisteminize uyumlu olan tar.gz uzantılı arşiv dosyasını indirip komut satırı üzerinden arşiv dosyasını ilgili klasöre çıkarmak ve akabinde yine komut satırı üzerinden ilgili parametreleri girip kurulum işlemini tamamlamak.
- İkinci yok ki bence en rahat olan kurulum direk komut satırı üzerinden bir kaç komut girerek hızlıca kurulumu yapmaktır.
Takdir sizin fakat biz bu yazımızda ikinci yöntemi tercih edeceğiz. Dilerseniz kurulum işlemine geçelim.
Bu yazımızda pycharm ücretsiz sürümü olan pycharm community sürümünü kuracağız.
Öncelikle her zaman ki gibi terminal-uç birim ekranını açıyoruz ve sırası ile aşağıdaki komutları terminal ekranımıza giriyoruz.
- Komut satırımızı terminal ekranına yazıp Enter tuşuna basalım. Böylelikle ilgili repolar sistemimize ekleniyor.
1 |
sudo apt-add-repository ppa:mystic-mirage/pycharm |
2. Şimdi ise linux işletim sistemimize eklenen repo dosyalarını kuruluma hazır hale getirecek komutumuzu yazmaya. Bu komut repolar üzerindeki değişikliklere göre güncelleme yaparak eksik olan dosyaları sisteminize indiriyor.
1 |
sudo apt-get update |
3. Son olarak programı yüklememizi sağlayacak olan son komut satırını terminal ekranına girerek kurulumu tamamlıyoruz.
1 |
sudo apt-get install pycharm-community |
Hepsi bu kadar artık python pycharm editörünüzü rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ubuntu kullanan arkadaşlar ekranın sol üstündeki menü tuşuna tıklayıp pycharm diyerek programı başlatabilirler.
Linux pycharm programından örnek görüntüler.
- pycharm ide
- pycharm örnek ekran 1
- pycharm örnek ekran 2
Linux mint kullanan arkadaşlar ise Windows işletim sistemindeki gibi ekranın sol altındaki başlat menüsüne tıklayıp yine aynı şekilde pycharm yazıp programı başlatabilirler. Bir sonraki yazımızda pycharm üzerinde örnek bir kod yazıp çalıştırmayı ve hatta ileriki zamanlarda pycharm ile opencv projelerimizin nasıl geliştirileceğini göreceğiz.
Faydalı olması dileğiyle…
Son Yorumlar