Windows CLI uygulaması yapımı
Merhaba arkadaşlar bu yazımızda windows cli (komut satırı) ile geliştirdiğimiz bir uygulamanın nasıl çalıştırılabileceğini göreceğiz. Aslında ortam değişkenleri alanında yapılacak değişiklik ile hızlıca bir deneme yapılabilir fakat daha anlaşılır olması açısından örnek bir uygulama ile adım adım işlemi öğreneceğiz.
Windows CLI Nedir?
Windows cli ; aslında windows komut satırı arayüzü olan nam-ı diğer windows console ekranı.
Windows cli ile windows komutlarını kullanarak hızlı bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz gibi, 3.parti uygulamalar ile de etkileşim kurabilirsiniz.
Örneğin; docker, npm, python komut satırları ile işlem yapılabilen uygulamalardır.
Dilerseniz örnek projemizi oluşturarak gerekli işlemleri tamamlayalım.
Windows cli uygulaması oluşturma
Bunun için öncelikle visual studio programını açıyoruz. Akabinde File -> New -> Project Yolunu takip ederek Yeni proje oluşturma penceresini açıyoruz.
Sonrasında sol menüden Visual C# sekmesini seçiyoruz ve orta alandaki bölümden Console App (.NET Framework) seçeneğini seçiyoruz.
NOT !
Ben burada c# ile örnek programı yazacağım, siz isterseniz farklı bir programlama dili ile geliştirme yapabilirsiniz. Burada önemli olan çalıştırılabilir bir dosya alabilmemiz. (.exe gibi)
Gerekli proje adı, solution adı ve path (dosya yolunu) tanımladıktan sonra OK butonuna tıklayarak projemizi oluşturuyoruz.

Projemiz oluşturulduktan sonra visual studio projemiz içerisinde ki ilk program dosyası olan Program.cs dosyasını açacaktır. Eğer Program.cs dosyası açılmaz ise manuel olarak Solution Penceresi içersinden Program.cs dosyasına çift tıklayınız ve dosyayı açınız.
Program.cs dosyasının içeriğini aşağıdaki kod bloğu ile değiştiriniz.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 |
using System; using System.Linq; namespace testcli { class Program { static void Main(string[] args) { // console uygulamasından gelen argümanları (parametreleri sayıyoruz) // eğer console uygulamasından gelen bir parametre var ise bunları döngü yardımı ile listeliyoruz if(args.Count() > 0) { // args (parametre) sayısı kadar bir döngü oluşuyor. foreach (var item in args) { // oluşan döngü içerisinden her bir parametre item değerine aktarılıyor // switch - case yöntemi ile console ekranına aşağıdaki çıktıları yazdırıyoruz switch(item) { case "test1": // parametre test1 ise çalışıyor Console.WriteLine("test1 parametresi kullanıldı."); break; case "test2": // parametre test2 ise çalışıyor Console.WriteLine("test2 parametresi kullanıldı."); break; case "test3": // parametre test3 ise çalışıyor Console.WriteLine("test3 parametresi kullanıldı."); break; // parametreler case koşulunu sağlamıyorsa aşağıdaki default koşulu çalışıyor default: Console.WriteLine("Lütfen geçerli parametreleri kullanınız."); break; } } } // console uygulaması üzerinden gelen bir parametre yok ise buradaki else bloğu çalışır. else { Console.WriteLine("Test Cli uygulamasına hoşgeldiniz. Lütfen örnek parametreleri kullanınız."); Console.WriteLine("parametreler => test1 , test2, test3"); } } } } |
Yukarıdaki kod bloğunu Program.cs içeriğine ekledikten sonra projemize sağ tıklayıp Build diyoruz. Ve aşağıdaki görselde görüldüğü gibi oluşan path (yol) bilgisini sonunda ki program adı olmadan seçerek kopyalıyoruz.

Şimdi kopyaladığımız program yolunu Ortam Değişkenlerine tanıtma zamanı. Bunu için masaüstünde bulunan Bu Bilgisayar kısa yoluna sağ tıklayıp Özellikler diyoruz. Akabinden açılan pencerede orta bölümde bulunan Ayarları Değiştir menüsüne tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere geliyor. Buradan Gelişmiş Sekmesi altındaki Ortam Değişkenleri menüsünü seçiyoruz.

Son olarak karşıma gelen Ortam Değişkenleri penceresi altındaki Path Alanına gidiyoruz ve biraz önce kopyaladığımız program yol bilgisini buraya ekliyoruz.

Resimdeki adımları izleyerek açtığımız pencerede Yeni butonuna tıklayarak program yolunu buraya ekliyoruz.
Örneğin : D:\ProgramData\MicrosoftVisualStudio2017_Projeleri\Denemeler\CLI_Denemesi\CLI_Test1\testcli\testcli\bin\Debug
Bu işlemden sonra Tamam butonuna tıklayıp windows komut satırını açıyoruz. Bunun için isterseniz Windows + R tuş kombinasyonunu kullandıktan sonra açılan pencere ekranına cmd yazıp enter tuşuna tıklayıp ilgili komut istemcisi penceresine erişim sağlayabilirsiniz.

gördüğünüz gibi testcli yazıp Enter tuşuna basınca programımız çalışarak else bloğu devreye girdi. Burada parametre göndermediğimiz için sadece karşılama mesajı ve kullanabileceğimiz parametreler göründü. Şimdi isterseniz parametre ekleyip tekrardan deneyelim. Bunu için tekrardan komut satırı ekranına dönüş aşağıdaki komutları yazabilirsiniz.
1 |
testcli test1 test2 parametre1 test3 parametre2 test2 test1 |

Gördüğünüz gibi testcli komutundan sonra bir boşluk bırakıp parametreleri yine aynı şekilde birer boşluk bırakarak yazıyoruz. Fakat burada kırmızı ile gösterilen alanlar Program.cs içerisinde ki Switch-Case kontrol yapısındaki Case şartını sağlamadığından Default şartı çalıştı ve ok ile belirilen Default şartında ki çıktı bilgisini ekrana yazdırdı.
NOT !
testcli komutu aslında Ortam Değişkenlerine tanıtılan program yoluna ait klasör içerisindeki testcli.exe programını çalıştırmaktadır. Bu klasör altına yeni bir exe dosyası ekleyerek veye testcli.exe programının adını değiştirerek Örneğin ; yenicli.exe yapalım. Bu durumda komut satırı ekranına testcli yerine yenicli yazmamız gerekecektir.
Yukarıdaki NOT kısmını dikkate alarak bu klasör içerisine ekleyeceğiniz yeni bir exe dosyası varsa ilgili klasöre kopyalayıp komut satırından sadece adını yazıp çağırabilirsiniz. Fakat unutulmamalıdır ki bunun için ilgili programın bu işlemi destekliyor olması gerekmektedir. Örneğin windows form exe uygulamasını direkt çalıştıramayabilirsiniz. Bunun için kod tarafından gerekli düzenlemeleri yapmanız gerekebilir.
Bir yazımızında daha sonuna gelmiş olduk. Umarım komut satırı ile erişebileceğimiz ve çalıştırabileceğimiz uygulamaların mantığını anlatabilmişimdir. Hele ki bu günlerde çok popüler olan docker cli, python cli ve hatta node js – npm cli uygulamalarının mantığı da bu işleme benzer olup gerekli şart ve kontrolleri geliştirerek kendi windows cli uygulamanızı geliştirebilirsiniz.
Faydalı olması dileğiyle.
Son Yorumlar