DigitalOcean CWP Panel Kurulumu ve Dns Ayarları – Bölüm 1
Merhaba arkadaşlar bu yazımızda digitalocean cwp panel kurulumunu inceleyeceğiz. Aynı zamanda cwp panel kurulduktan sonra custom dns ve nameserver yapımızı kurup kendimize özel nameserver oluşturacağız. Böylelikle tıpkı hosting firmasından almış olduğunuz NS(nameserver) bilgilerine domain dns yönlendirmesi yapar gibi kendi ns bilgilerimizi oluşturup ücretsiz alacağımız domaini kullanarak ns bilgilerini düzenleyeceğiz. Fakat yazı içeriğimiz biraz uzun olacağından ortalama 2 veya 3 farklı yazı dizisi ile konuyu tamamlamayı düşünüyoruz.
Eğer digitalOcean droplet kurulumunu biliyorsanız lütfen ikinci yazımızı inceleyiniz.
DigitalOcean Droplet Oluşturma
İlk adım olarak digitalocean sitesi üzerinden oluşturmuş olduğumuz hesap ile oturum açıyoruz. Akabinde bir adet droplet oluşturuyoruz. Bildiğiniz gibi cwp paneli kurmak için gerekli olan sunucumuzu öncelikle oluşturmamız gerekiyor. Cloud Server digitalocean tarafında Droplet olarak anıldığından droplet oluşturmak ile işe başlayalım.
NOT 1 : Droplet oluştururken centos web panel kurulumun için Centos 6x sürümünü tercih ediyoruz. Yapmış olduğumuz denemelerde Centos 7 sürümü için Cwp Panel 7 tarafında bazı hatalar mevcut olup zaman zaman sorunlar çıkabiliyor. Cwp panel için Centos6x sürümünü tercih etmeniz faydalı olacaktır.
NOT 2 : Centos 7 tercih edecek arkadaşlar için neredeyse tüm işlemler aynı olup sadece tek bir satırlık komut farkı vardır. Bu fark centos 7 kullanmak isteyen arkadaşlar için centos web panel (cwp) kurulum adımında gösterilecektir. Bunun dışındaki tüm adımlar iki versiyon içinde birebir aynıdır.
DigitalOcean kullanıcı paneli üzerinden Create -> Droplets menüsünü seçiyoruz.

Açılan ekran üzerinden Distributions tab menüsü altından Centos’u oradanda 6.x sürümünü seçiyoruz.

Sonrasında Droplet paket seçimini yapıyoruz. Örnek olması açısından 5$ olan paketi seçiyoruz. Ortalama kurulum ve güncellemeler ile birlikte bize yaklaşık olarak 10 – 15 gb kullanılabilir alan kalıyor.

Bir sonraki adımda lokasyon seçimi ve hostname tanımı yapıyoruz. Bunun öncesinde eğer yedekleme, private ip, ipv6 vb. özellikleri kullanmak istiyorsanız seçim yapabilirsiniz. Fakat biz yedekleme işlemini pasif olarak bırakacağız aksi halde yedekleme için aylık ücret ödemek zorunda kalacağız.
Lokasyon olarak istediğiniz bir lokasyon seçimi yapabilirsiniz. Fakat ülkemize yakın olması nedeniyle Frankfurt veya Amsterdam lokasyonları arasında tercih yapabilirsiniz.
Yukarıdaki işlemin ardından son adım olan hostname ve ssh ayarlarını yapıyoruz. Görseldeki gibi Authentication alanı kısmında One-Time Password seçeneğini işaretliyoruz. Siz isterseniz ssh için public ve private key dosyalarını PuttyGen ile oluşturabilirsiniz. Fakat biz bu adımı atlıyoruz ve root hesabımıza ait şifre ile ssh bağlantısını tercih ettiğimizi belirtiyoruz. Hemen sonrasında HostName alanı için bir isim belirtiyoruz. Bu alan için kendi nameserver yani domainler için kullanılacak Ns1 ve Ns2 tarzında bir yapı kurabilmek için mutlaka aktif olarak kullanılabilecek bir adet domain bilgisini buraya tanımlamamız gerekiyor. Mesela biz örneğimizde cwp.demovps23.tk tanımlaması yaptık. Domainin başındaki cwp kısmı subdomain oluyor. Domain bilginizin başına sub domain tanımı yapmanız öneriliyor. Çünkü sub domain mantığında domain adresinin başına ekleme yaparsanız daha sonradan ilgili server üzerinden demovps23.tk domainini kullanılabilir kılıyoruz. Aksi halde bu domain sadece nameserver olarak kullanılabilir olup domain üzerinde site yayınlamasını yapamıyoruz. Lafı çok uzattık sanırsam fakat bunlar daha sonradan tekrardan kurulum yapmamanız ve cwp panel tarafında acaba hata mı yaptım diye düşünmemek için önemli 🙂

Yukarıdaki işlemin akabinde sayfanın en altında bulunan Create butonuna tıklıyoruz ve yaklaşık olarak 1 – 1.5 dk sonra sunucumuz kurulmuş oluyor. Sunucunuza ait hesap ve server bilgileri hesabınıza ait mail adresinize geliyor. Bu yazımız çok uzadığından bir sonraki yazımızda sistemi güncelleyip panel kurulumunu anlatacağız.
SSH bağlantısı, Ücretsiz Domain Alımı ,Sistem güncellemesi ve Cwp Panel kurulumu için tıklayınız.
Faydalı olması dileğiyle…
Son Yorumlar