DigitalOcean CWP Panel Kurulumu ve Dns Ayarları – Bölüm 2
Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda bir önceki yazımızdan farklı olarak artık panel kurulum işlemlerine geçiyor olacağız. İsterseniz yazımızın içeriğini maddeler halinde hızlıca özetleyelim.
- Centos sistem güncelleştirmelerinin yapılması
- Nano ve Wget araçlarının kurulumu
- Centos Swap alanı oluşturma
- Cwp Panel kurulumu
- Ücretsiz domain alımı
- Cwp Panel DNS (Domain Name Server) Kurulumu ve Kişisel (custom dns) Dns ayarlarının yapılandırılması
- Cwp Panel ayarlarının yapılması
- Cwp panel hosting paketi oluşturulması
- Cwp panel domain yönlendirmesi
Evet arkadaşlar kabaca yazımız yukarıdaki maddelere ait bilgileri içerecektir. Şimdi isterseniz hızlıca işlemlerimize geçelim.
SSH Droplet Bağlantısı
Öncelikle oluşturmuş olduğumuz droplet (sunucumuza) bağlanmamız gerekiyor. Ssh ile bağlantı için console (komut satırı), putty veya alternatif ssh araç ve tool’larını kullabilirsiniz. Fakat biz yazımız boyunca windows console ekranı üzerinden ilerleyeceğiz. Ssh bağlantısı yapabilmek için droplet oluşturduğunuzu ve sunucu bilgilerinizin mail adresine geldiğini varsayıyorum. Aksi halde lütfen ilk yazımızı okuyup buradaki adımları tamamladıktan sonra devam ediniz.
Şimdi konsole uygulamasını açıyoruz ve aşağıdaki komutları yazıyoruz.
1 |
ssh root@sunucu(droplet)ipadresi |
yukarıdaki komutta bulunan sunucu(droplet)ipadresi kısmına size ulaşan ip adresini yazıyorsunuz.

Konsole uygulamasına öncelikle ilgili komutu yazdıktan sonra bize RSA key anahtarını kullanmak için onay istiyor. Burada isterseniz yes diyebilirsiniz. Akabinde 2 numara ile gösterilen alana mail ile tarafımıza iletilen droplete ait şifreyi yazıyoruz.
NOT ! Kopyaladığınız bir değeri windows komut satırı ekranına yapıştırmak için mouse (fare) sağ tuşuna bir kere tıklamamız yeterli olacaktır.
NOT ! Parola alanlarına yazdığınız veya yapıştırdığınız bilgiler güvenlik gereği boş görünmektedir. Bu durumda birden fazla mouse sağ tuşuna tıklamanız durumunda aslında birden fazla kez kopyalanan şifrenin yapıştırılması demek olduğundan giriş yapamayabilirsiniz.
3 Numara ile gösterilen alanda varsayılan şifremizin değiştirilmesi için eski şifremizin tekrardan girilmesi gerektiğini söylemektedir (current Unix Passwod alanı). Bu adımda da yine aynı şekilde mail ile tarafımıza ulaşan parolayı yazmamız ve Enter tuşuna basmamız gerekiyor. Hemen sonrasında kullanmak istediğimiz bir şifre belirliyoruz (4 numara). Tavsiyemiz akılda kalıcı bir şifre belirlemeniz aksi halde sonradan erişim problemi yaşayabilirsiniz. Yukarıdaki resim baz alınarak işlemleri tamamladıysanız sıra geldi sistemi güncellemeye.
Centos Nano ve Wget Kurulumu
Nano bildiğiniz gibi linux tabanlı işletim sistemlerinde kullanılan hafif bir metin editörü. Bu program konsol üzerinden düzenleme yapmamıza veya herhangi bir metin dosyasının içeriğini görüntüleyip düzenleme yapabilmemizi sağlamaktadır.
Wget ise uzak bir adresten dosya indirme işlemini yapabilmemizi sağlamaktadır.
Kurulum için aşağıdaki komutu ssh ile bağlandığımız komut satırına yazıp Enter tuşuna basıyoruz.
1 |
yum -y install nano wget |
-y parametresi bize sorulacak tüm sorulara evet yanıtını otomatik olarak vermemizi sağlıyor. Böylelikle kurulum sırasındaki tüm onay adımları hızlıca yanıtlanmış oluyor.


Complete! yazısını gördüyseniz artık iki programında kurulduğunu anlıyoruz ve hemen cwp panel için önce swap alanı oluşturacağız sonrasında ise sistem güncellemesi ve akabinde panel kurulumunu yapıyor olacağız.
Centos Swap Alanı Oluşturma
Arkadaşlar bu adım tamamen isteğe bağlı olup isterseniz bir sonraki adıma atlayabilirsiniz. Fakat biz droplet için 5$ olan en küçük paketi tercih ettiğimizden dolayı bellek alanı panel için az gelebilir. Panel dışında birde web server (nginx, apache, tomcat v.b.) ve site isteklerini de göz önünde bulundurunca 1GB alan malesef yetersiz kalacaktır. Bundan dolayı yaklaşık olarak 4GB bir swap alanı ayırmanızı tavsiye ediyoruz.
Swap oluşturmak için komut satırına sırası ile aşağıdaki komutları yazıp Enter tuşuna basıyoruz.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 |
swapon -s free -m df -h sudo dd if=/dev/zero of=/swapfile count=4096 bs=1MiB ls -lh /swapfile sudo chmod 600 /swapfile ls -lh /swapfile sudo mkswap /swapfile sudo swapon /swapfile swapon -sudo free -m |

Yukarıda ki komutları sırası ile çalıştırdıktan bir iki komut satırı daha yazıp swap olayını tamamlıyoruz. Komut satırına aşağıdaki komutu yazıyoruz ve ilgili dosyayı nano editör ile açıyoruz.
1 |
sudo nano /etc/fstab |
açılan dosyanın en alt satırına aşağıdaki komutu ekleyip kaydedip kapatıyoruz. Dosyanın alt satırına gidebilmek için aşağı yön tuşunu kullanabilirsiniz. Kayıt işlemi için CTRL + X -> Y -> Enter adımını uyguluyoruz.
1 |
/swapfile swap swap sw 0 0 |

Son olarak aşağıdaki komutu komut satırına yazıp açılan dosyanın en altına ilgili komutları ekleyip kaydediyoruz.
1 |
sudo nano /etc/sysctl.conf |
komutunu çalıştırdıktan hemen sonra dosyaya aşağıdaki satırları ekliyoruz.
1 2 |
vm.swappiness=10 vm.vfs_cache_pressure=50 |

Ctrl + X -> Y -> Enter tuş kombinasyonunu uyguladıktan sonra swap işlemimiz tamamlanmış oluyor.
Centos Hostname Tanımlama
Swap işleminin hemen akabinde hostname bilgisini komut satırından tanımlayıp sistemi yeniden başlatıyoruz. HostName olarak digitalocean tarafında droplet oluşturuken tanımladığımız hostname bilgisini yazmayı unutmayın.
1 |
hostname cwp.demovps23.tk |
Yukarıdaki komutu yazdıktan hemen sonra sistemi yeniden başlatıyoruz.
NOT ! cwp.demovps23.tk bizim droplet oluşturuken kullandığımız hostname bilgisidir. Siz buraya tanımladığınız geçerli bir hostname bilgisi ekleyiniz.
NOT ! hostname alanına eklediğiniz domain bilgisinin kullanılabilir ve size ait olmasına özen gösterin çünkü sonraki adımlarda bu hostname bilgisine domainlerimizi yönlendirip sitelerimizi yayınlayabileceğiz.
1 |
reboot |
Yeniden bağlantı işlemi yaklaşık olarak 20 – 30 sn sürebiliyor. Yeniden bağlantı için ssh root@sunucuip adresi yazıp Enter tuşuna basıyoruz. Artık kendi belirttiğimiz şifremizi kullanıyoruz. Digitalocean firmasının bize göndermiş olduğu şifre geçersiz olacaktır.
Centos Sistem Güncellemesi
Centos sistem güncellemesi için komut satırına aşağıdaki komutları yazmanız ve sonrasında sistemi yeniden başlatmanız gerekmektedir.
1 |
yum update |
komutunu çalıştırdıktan sonra sistem güncellemesi için gerekli kontroller ve yükseltmeler yapılacaktır. İşlem bitiminde aşağıdaki komut satırı ile sistemi yeniden başlatıyoruz.
1 |
reboot |
Centos tarafında yapacağımız bir işlem kalmadığına göre artık Cwp panel kurulumuna geçebiliriz. Bunun için aşağıdaki bağlantı adresini ziyaret ediyoruz. Burada cwp panelin kurulumu ile ilgili komutlar yer almaktadır. Biz ilk 3 sayfadaki işlemleri tamamladığımız için aşağıdaki linkte bulunan sayfadan devam ediyoruz.
http://centos-webpanel.com/cwp-installation
Cwp Panel Kurulumu

Tekrardan ssh ile sunucumuza bağlanıyoruz ve resimde kırmızı ile belirlen komutları sırası ile çalıştırıyoruz.
1 2 3 |
cd /usr/local/src wget http://centos-webpanel.com/cwp-latest sh cwp-latest |
İlk komut ile /usr/local/src dizinine geçiş yapıyoruz.
Wget komutu ile src dizini içerisine cwp-latest dosyasını indiriyoruz.
Son olarak sh cwp-latest komutu ile panel kurulumunu başlatıyoruz.
NOT : Panel kurulumu sunucunuzun internet durumuna göre ortalama 10 – 15 dk sürebilmektedir.
NOT : CWP 7 kurulumunda bu işlem ortalama 35 – 45 dk arasında tamamlanmaktadır.
Kurulum işlemine başladıktan sonra kesinlikle ilgili konsol veya programı kapatmayınız aksi halde kurulum işlemi sonunda oluşacak cwp web panel bilgilerini elde edemeyeceğinizden dolayı panel kurulumu tamamlanmış bile olsa web arayüzüne erişim sağlayamayacaksınız. Bundan dolayı bu adımın tamamlanmasını bekleyiniz.
Örnek Ekran Görüntüleri
Kurulum tamamlandığın da aşağıdaki görsele benzer bir ekran ile karşılaşmanız gerekmektedir. Bu ekranda ilgili panel kullanıcı adı ve parolası yer almaktadır.

Bu ekranıdaki bilgileri kopyalıyoruz ve akabinde reboot komutu ile sunucumuzu yeniden başlatıyoruz. Sunucumuz yeniden başladıktan sonra http://sunucu_server_ip_adresi:2030/ adresine web tarayıcımız ile erişim sağlıyoruz. Böylelikle artık komut satırı yerine web arayüz ekranından gerekli konfigürasyonları yapmaya başlıyoruz.
Bu yazımızın içeriği çok uzadığı için bir sonraki yazımızda ücretsiz site adresi alarak işleme başlayacağız. Çünkü sunucumuzun aktif bir hostname yapısını kurmamız ve akabinde de domainlerimizi oluşturduğumuz bu hostname adresine yönlendirmemiz gerekiyor. Bunu için bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Faydalı olması dileğiyle…
Son Yorumlar